28. helmikuuta 2012

Internet vallannut politiikan ja lainsäädännön keskiön

Poliitikoille ja lainsäätäjille Internet on kuin löytöretkeilijän ”valtaama” uusi siirtomaa, jonne on siirrettävä vanhan mantereen hallinto, uskonto ja talous. Edistyksen nimissä alkuasukkaat on pantava järjestykseen, josta sivistyneet valtiot ovat sopineet keskenään kauppamonopolien etujen mukaisesti. Kyseessä on mittava urakka, ja siirtomaaherrojen joukossa hyvin harvat ovat kiinnostuneita oppimaan mitään alkuperäisväestön maailmankatsomuksesta ja yhteiskunnan toimintaperiaatteista.

Muutama ajankohtainen poiminta riittää osoittamaan kuinka tietoyhteiskuntaan ja verkkomaailmaan liittyvät asiat ovat tulleet osaksi EU-tason politiikan ja lainsäädäntötyön arkea.

Otan esille Euroopan parlamentin alkaneen valiokuntaviikon, pyrkimättä täydellisyyteen.


Euroopan parlamentti

ACTA – INTA & PETI

Kuten mainitsin, huomenna väärentämisen (ja paljon muun) vastainen kauppasopimus ACTA tulee Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan (INTA) käsittelyyn ja ylihuomenna on vuorossa valiokunnan ACTA-seminaari. Molemmat ovat seurattavissa suoraan, kuten Europarlamentin täysistunnot ja suurin osa valiokuntien kokouksista sekä muut tapahtumat, esimerkiksi tiedotustilaisuudet (EP Live).

Jo tänään luovutetaan Avaazin käynnistämä ja tähän mennessä lähes 2,5 miljoonan kansalaisen allekirjoittama verkkovetoomus ACTA:n hylkäämiseksi EP:n vetoomusvaliokunnalle (PETI). Tätä ennen INTA:n ACTA-esittelijä David Martin (S&D) ja varjoesittelijä Christofer Fjellner (EPP) ovat jo ehtineet pitää lehdistötilaisuuden kauppasopimuksesta. EP Live välittää molemmat tapahtumat.

Parlamentin sisältä Henrik Alexandersson kuvaa ACTA-jännitysnäytelmää.


Tietoyhteiskunta & Internet


LIBE

Tietoyhteiskuntaan kuuluu toki paljon muuta. Euroopan parlamentin valiokuntien tämän viikon työlistalla ovat muun muassa verkkovierailumaksut. Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) keskusteli eilen komissaari Cecilia Malmströmin kanssa matkustajarekisteristä (PNR) ja siihen liittyvästä sopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa. Mielipiteet menevät aika lailla ristiin.

LIBE:n asialistalla olivat henkilötietojen suoja ja verkkoturvallisuus, mutta lisäksi myös eräät laajemmat ohjelmat jotka vaikuttavat ihmisten oikeuksiin verkossa.


JURI

Oikeusasioiden valiokunta (JURI) tulee keskustelemaan muun muassa orpoteosten sallituista käyttötavoista, vuosien 2014-2020 kuluttajaohjelmasta (sähköisen kaupan kehittyessä voimakkaasti), kuluttajariitojen verkkovälitteisestä ratkaisemisesta ja audiovisuaalisten teosten verkkojakelusta.


IMCO

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) äänestää keskiviikkona mietintöluonnoksesta, joka koskee teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvontaa. Valiokunta on mukana järjestämässä kuulemistilaisuuden vaihtoehtoisesta ja verkkovälitteisestä riidanratkaisusta sekä käsittelee aiheeseen liittyviä lakiehdotuksia.

***

Internet on osa elämää. Sääntöjenkin tulisi olla tästä maailmasta.



Ralf Grahn
EU-asioiden, erityisesti digitaalipolitiikan ja -juridiikan puhuja

J.K. Oletko jo tutustunut muihin blogeihini? Tällä hetkellä aktiivisen kolmikon muodostavat Eurooppaoikeus-blogin ohella englannninkielinen Grahnlaw, jonka Cision Finland rankkasi äsken neljänneksi Suomen parhaiden poliittisten blogien joukossa, sekä ruotsinkielisten kirjoitusteni koti Grahnblawg.

Ei kommentteja: